Mitä tarkoittaa lyhenne MMA?

Kamppailulajien maailmassa on viime aikoina kohistu lajista nimeltä MMA, josta monelle saattaa tulla mieleen mammanpoika, vaikka mammanpoikien lajista ei suinkaan olekaan kyse, vaan erityisen rankasta kamppailulajista. Mutta mitä tämä lyhenne oikeastaan tarkoittaa? Kerromme siitä tässä artikkelissa.

Mistä sanoista lyhenne MMA tulee?

Lyhenne mma tulee sanoista Mixed Martial Arts ja sillä viitataan vapaaotteluun. Kyseessä on täyskontaktissa käytävä kamppailulaji, jota käydään erilaisilla säännöillä. MMA yhdistää erilaisia tekniikoita, joita on perinteisesti käytetty erilaisissa kamppailulajeissa. Otteluita käydään sekä häkeissä että vapaaottelukehissä.

Miten MMA on kehittynyt?

Moderni vapaaottelu alkoi länsimaissa tulla tutuksi 1990-luvun alkupuolella. Lajin juurten voidaan kuitenkin katsoa yltävän aina antiikin Kreikkaan, jossa harjoiteltiin pankration-nimistä, vapaaottelua muistuttavaa lajia. Laji pääsi jopa mukaan antiikin Kreikan olympialaisiin. Rooman valtakunta jatkoi lajin perinteitä, ja siitä kehittyi entistäkin raaempi. Kun Rooman valtakunta luhistui, katosi Euroopasta myös vapaaottelu vuosisatojen ajaksi.

Myös Kiinassa on tavattu vapaaottelua muistuttavia lajeja, samoin Japanissa ja Brasiliassa. Bruce Leetä voidaan pitää eräänlaisena pioneerina eri kamppailutyylien yhdistelemisessä. Hänellä oli myös merkittävä rooli tällaisten yhdisteltyjen lajien tuomisessa suuren yleisön tietoisuuteen ja suosioon. Tämä tapahtui 60-70-lukujen vaihteessa. Lee oli sitä mieltä, että parhaat ottelijat osaavat käyttää ja hyödyntää useita erilaisia kamppailutyylejä. Ammattilaisvapaaottelun varsinaisena läpimurtoaikana pidetään kuitenkin vasta 90-lukua, jolloin USA:ssa järjestettiin Ultimate Fighting Championship -niminen turnaus.

Vapaaottelun nykysäännöt Suomessa

Vaikka vapaaottelu onkin nimensä mukaisesti säännöiltään melko vapaata, ei siinä nykysääntöjen mukaan kuitenkaan saa tehdä aivan mitä tahansa. Nykyisin Suomessa käytetään kahden eri liiton kannattamia sääntöjä. Nämä liitot ovat Suomen vapaaotteluliitto sekä Shooto Finland. Suomen vapaaotteluliitto kieltää esimerkiksi puremisen sekä varpaiden ja sormien työntämisen vastustajan silmiin. Lisäksi sen sääntöjen mukaan vastustajaa ei saa repiä hiuksista eikä vastustajan sukupuolielimiin saa kohdistaa minkäänlaisia hyökkäyksiä.

Sääntöjen mukaan sormia tai varpaita ei saa työntää myöskään vastustajan haavoihin tai ruumiinonteloihin. Lisäksi vastustajan varpaiden ja sormien vääntäminen on kiellettyä. Sama koskee nipistämistä, raapimista sekä sylkemistä. Epäurheilijamaista käytöstä tai epäasiallista kielenkäyttöä ei vapaaottelussa näiden sääntöjen lomassa hyväksytä, ja tuomarin koskemattomuutta ei saa rikkoa.