Välineellä on väliä

Huonolla suksella häviää

Monet Suomen hiihtojoukkueen fanit muistanevat kohutapahtumat talvelta 2016-2017. Kuten Ylen artikkeli Lahden MM-kisojen 10 kilometrin perinteisen tyylin kilpailusta kertoo, suksihuolto oli puheenaiheeksi noussut teema. Päävalmentaja Reijo Jylhä myönsi, että suksihuollolla ei ollut silloin paras päivä. Puoli minuuttia mitalista jäänyt Krista Pärmäkoski puolestaan arvioi, että huono suksi aiheutti tekniikkavirheen, joka todennäköisesti pudotti hänet mitaleilta.

Pärmäkosken lisäksi Laura Mononen antoi suksista kommentteja. Hänen mukaansa pito oli hyvä, mutta luisto ei paras mahdollinen. Kaikkein pisimmät kommentit antoi kuitenkin yli kolme minuuttia kärjestä jäänyt Anne Kyllönen. Hän kuvaili, miten suksia oli testattu ja miten siinä epäonnistuttiin. Pettynyt urheilija totesi lopulta, että hänen ei tarvitsisi “liisterikelillä” lähteä ladulle lainkaan.

Suksihuollossa rahalla saa ja hevosella pääsee

Suksitiimi eittämättä epäonnistui kyseisessä kilpailussa, mutta se ei tarkoita, että Suomen suksihuolto olisi muita huonompi. Fakta on, että esimerkiksi edellä mainitussa Lahden 10 kilometrin perinteisen kisassa kirkkaimmat mitalit kahminut Norja on liikkeellä paljon suuremmalla budjetilla. Norjalaisten voitelutiimin budjetin kerrotaan olleen kaksinkertainen Suomen budjettiin verrattuna. Siitä huolimatta Suomen huolto on onnistunut toisinaan erinomaisesti, kuten esimerkiksi Vancouverin olympialaisissa.

Suomen suksihuollon ajoittainen onnistuminen ja toisinaan tapahtuva epäonnistuminen kertoo enemmän suksivalinnan kriittisyydestä kuin itse huoltotiimin kyvykkyydestä. Siinä missä harrastajalle asiat ovat suhteellisen simppeleitä, on erään huoltajan mukaan suksihuolto huipulla lähestulkoon salatiedettä, eikä lähellekkään kaikkea kerrota medialle.

Välinekehityksellä maailmanennätysvauhtiin

Erittäin hyvä esimerkki välineen merkityksestä suorituksessa on noin kymmenen vuotta sitten sattunut episodi uimapukujen suhteen. Vuonna 2008 Speedo kehitti yhdessä Nasan kanssa LZR Racer-uimapuvun, jonka todettiin vähentävän veden vastusta merkittävästi, johtaen merkittävästi parempiin aikoihin uimaradalla. Kun kansainvälinen uimaliitto hyväksyi puvun kilpakäyttöön, oli areena valmis ennätystehtailulle. Vuoden 2010 alusta tällaiset puvut jälleen kiellettiin, mutta vielä nykyäänkin lähes puolet voimassaolevista maailmanennätyksistä on tehtailtu “superpuvuilla”.

Välinekehitys on kaikkien etu

Välineet ovat paljon mietteitä herättävä aihe: toisaalta ne mahdollistavat aina vain paremmat ja paremmat suoritukset, mutta toisaalta voidaan kysyä, miten reilua on, jos kilpailun lopputuloksen ratkaisee välineisiin käytetty rahamäärä, eikä kilpailijoiden urheilullinen paremmuus. Hyvä uutinen on, että uudet urheiluvälineet ovat toisinaan myös sellaisia, jotka tekevät kilpailusta tasaisempaa ja miellyttävämpää faneille. Esimerkiksi jalkapalloon on viime aikoina tullut paljon erilaisia kameroita, sensoreita ja muuta tekniikkaa, joiden avulla voidaan vähentää tuomareiden tekemiä inhimillisiä virheitä. Asioiden tarkastamiseen kuluu hieman aikaa, mutta aikaa kuluu paljon turhempiinkin asioihin, kuten pelaajien pyöriskelyyn tuskissaan kentän pinnassa – ja sitä seuraavaan ihmeparantumiseen.

Myös harrastajan kannalta urheilussa tapahtuva välinekilpailu on ehdottomasti positiivinen asia. Koska vain voitto ratkaisee, on kilpailijoilla motivaatiota kehittää jatkuvasti välineitään. Kuten edellä kävi ilmi, voi väline olla ratkaiseva tekijä keskivertosuorituksen sekä maineen ja kunnian välillä. Välinekehitys tuottaa uusia innovaatioita, jotka leviävät lopulta tavallisen harrastajankin saataville. Hyviä esimerkkejä tästä ovat pitopohjasukset ja kilpapyörät.

Välinekehitys saa meidät haluamaan uutta

Koska välinekehityksen myötä keksitään uusia, parempia välineitä, tulevat ne entistä houkuttelevammaksi harrastajille. Kun uusi tuote lyö läpi, laskee vanhan menekki. Tämä laskee vanhojen tuotteiden hintoja ja tuo harrastusvälineitä entistä useamman saataville käytettyjen tavaroiden kauppapaikoilla. Esimerkiksi joulun jälkeen voi hyvälaatuisia välineitä saada erittäin hyvään hintaan, kun lahjoja saaneet ihmiset luopuvat tarpeettomaksi katsomistaan tavaroista.

Kauppoihin ilmestyneet uutuusvälineet ovat pitkän tuotekehityksen tulos. Todennäköisesti idea on saanut alkunsa ideanikkarin päässä, jonka jälkeen on tehty prototyyppi. Sen jälkeen uusi idea on laitettu ammattilaisen testiin, ja jos se on toiminut, on idea otettu käyttöön kisakalustossa. Lopulta uusi tuote on voitu laittaa sarjatuotantoon. Mikäli olemme kuulleet uuden innovaation menestyksestä kilpailuissa, olemme todennäköisemmin valmiita laittamaan rahat tiskiin.

Nykyaika on harrastajan kulta-aikaa. Koskaan aiemmin eivät harrastusvälineet ole maksaneet näin vähän suhteessa tuloihimme, ja internetin tuomat mahdollisuudet käytetyn tavaran ostamiseen parantavat tilannetta entisestään. Älä siis turhia odottele, vaan ota selvää lajisi parhaimmistoon kuuluvista välineistä – ansaitset harrastuksessasi parasta!